Αποτελούν το λεγόμενο «φαγητό του φτωχού» και έχουν συνδυαστεί με την
παράδοση και την σπιτική κουζίνα για πολλούς αιώνες, όχι μόνο στην χώρα
μας αλλά και στο εξωτερικό. Έθρεψαν γενιές και αποτέλεσαν χορταστική
τροφή με αμέτρητες παραλλαγές και συνταγές. Σήμερα είναι πιο επίκαιρα
από ποτέ λόγω του χαμηλού τους κόστους, αλλά και της μεγάλης θρεπτικής τους αξίας. Παχαίνει άραγε το εθνικό μας φαγητό;
Οι κατηγορίες των οσπρίων :
(καντε κλίκ πάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)
(καντε κλίκ πάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)
Η θρεπτική αξία των οσπρίων
Τα όσπρια μπορούν να μας παρέχουν ενέργεια και είναι ικανά να μας χορτάσουν γιατί είναι πλούσια σε υδατάνθρακες κυρίως λόγω του αμύλου που περιέχουν. Έχουν όμως και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Η μεγάλη περιεκτικότητα της φακής σε μη αιμικό σίδηρο αλλά και του ασβεστίου στα κουκιά, των βιταμινών του συμπλέγματος Β, του καλίου αλλά και των φυτικών ινών, καθιστούν τα όσπρια αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τροφές χαμηλές σε λιπαρά, γι αυτό και είναι καλό να μαγειρεύονται με λίγο λάδι ή λιπαρές ουσίες ώστε να μην έχουν αυξημένες θερμίδες. Τέλος,
παρόλο που μπορεί να μας «φουσκώσουν» λόγω των φυτικών ινών που τα
καθιστούν δύσπεπτα, δεν μας παχαίνουν γιατί το φούσκωμα αυτό δεν
σημαίνει αύξηση βάρους. Απολαύστε τα λοιπόν χωρίς ενοχές!
πηγή: http://www.diaitologia.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου