Καναδοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν λύση στην πάθηση μάστιγα της εποχής μας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε αμέτρητες νεαρές κοπέλες. Συγκεκριμένα, μέσω της βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με χρόνια νευρική ανορεξία.
H νευρική ανορεξία, αντιμετωπιζόταν έως τώρα με άλλες μεθόδους, όπως η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα, ωστόσο δεν θεραπευόταν πάντα τελείως και συχνά ο ασθενής υποτρόπιαζε.
Πλέον οι ερευνητές του Κέντρου Νευροεπιστήμης Κρέμπιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροχειρουργικής του πανεπιστημίου του Τορόντο Αντρες Λοζάνο, πιστεύουν ότι βρήκαν οριστική λύση στην πάθηση, αφού εμφύτευσαν μια μικρή συσκευή σαν βηματοδότη στον εγκέφαλο έξι σοβαρά ανορεξικών γυναικών ηλικίας 24 έως 57 ετών, οι οποίες είχαν την πάθηση από τέσσερα έως και 37 χρόνια. Οι ερευνητές κατάφεραν τις μισές από τις ασθενείς να αυξήσουν το βάρος τους και να βελτιώσουν την ψυχική διάθεσή τους, πρόοδος που δεν είχε επιτευχθεί με άλλες θεραπείες στο παρελθόν.
Πρόκειται για μια μικρή ακόμα πιλοτική μελέτη, ενώ οι επιστήμονες ερευνούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής τεχνικής, ωστόσο αν πετύχει θα είναι μία πολύ μεγάλη νίκη της ιατρικής αφού η σοβαρή ανορεξία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (έως 15%) μεταξύ των ψυχικών διαταραχών και θεωρείται συχνή στα κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών.
Η τεχνική της «εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης» (Deep Brain Stimulation) χρησιμοποιείται ήδη για άλλες νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η θεραπεία του χρόνιου πόνου, την κατάθλιψη, την επιληψία, αλλά για πρώτη όμως φορά δοκιμάστηκε στην περίπτωση της νευρικής ανορεξίας. Πρόκειται ουσιαστικά για την εισαγωγή μίας μικρής συσκευής στον εγκέφαλο του ασθενούς με νευροχειρουργική επέμβαση και είναι αναστρέψιμη ως διαδικασία, αν κάτι δεν πάει καλά.
Ωστόσο η συγκεκριμένη τεχνική έχει και πιθανές παρενέργειες: μία ασθενής έπαθε επιληπτική κρίση δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εγκεφαλικής διέγερσης και άλλη μία υπέστη κρίση πανικού κατά την επέμβαση για την εισαγωγή των ηλεκτροδίων, γι' αυτό το λόγο, οι Καναδοί ερευνητές προειδοποίησαν ότι η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου