Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι ένα από τα καλύτερα και πιο υγιεινά σνακ που μπορούμε να τρώμε κάθε στιγμής της μέρας είτε είμαστε σε πρόγραμμα διατροφής είτε όχι. Και το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να τις φτιάξουμε με τα χεράκια μας όπως εμείς τις θέλουμε χωρίς άχρηστα συντηρητικά και περιττές θερμίδες.
Γίνονται πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα. Αν δεν σας αρέσει η βρώμη, στις μπάρες θα την λατρέψετε. Η συνταγή που σας δίνουμε φτιάχνει τις καλύτερες μπάρες πρωτεΐνης που έχουμε ποτέ δοκιμάσει. Είναι πολύ χορταστικές, πλούσιες σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά.
Αν δεν έχουμε σκόνη πρωτεΐνης μπορούμε και την αντικαταστήσαμε με μια εξίσου καλή πηγή πρωτεΐνης το γάλα σε σκόνη. Οι περισσότερες σπιτικές μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν μέλι κι αυτό τις κάνει να κολλάνε στα χέρια. Το μυστικό για να μη κολλάνε είναι να προσθέσουμε οποιοδήποτε αλεύρι από ξηρούς καρπούς για να απορροφηθούν τα υγρά και έτσι να έχουμε μπάρες σκληρές μεν εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά. Έτσι θα μπορούμε να τις παίρνουμε μαζί μας χωρίς να φοβόμαστε ότι θα διαλυθούν.
Στη συνταγή μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε υγρό θέλουμε είτε γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας και ροδόνερο τα δοκιμάσαμε και το καθένα έδωσε μια ξεχωριστή μοναδική γεύση στη μπάρα.
Προσθέτοντας και πουρέ φρούτων θα δώσουμε και ένα επιπλέον άρωμα και γεύση στην μπάρα. Μπορούμε να προσθέσουμε μύρτιλλα, σταφίδες, γκότζι μπέρι, βατόμουρα, μαύρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.
Εξωτερικά τις πασπαλίσαμε με τριμμένους ξηρούς καρπούς αλλά αν θέλουμε μπορούμε να λιώσουμε σε μπεν μαρί σοκολάτα κουβερτούρα και να τις καλύψουμε. Δοκιμάστε να τις φτιάξετε με τα αγαπημένα σας φρούτα και ξηρούς καρπούς και κάντε τις δικές σας μοναδικές απολαυστικές μπάρες πρωτεΐνης.
Υλικά
2 κούπες νιφάδες βρώμης
1 κούπα σκόνη πρωτεϊνης ή γάλα σε σκόνη
1/2 κούπα χοντροκομμένα αμύγδαλα
1/2 κούπα τριμμένα αμύγδαλα
1/2 κούπα λιναρόσπορο
1/2 κούπα τριμμένο λιναρόσπορο
1 κούπα ινδική καρύδα
1/4 της κούπας γάλα αμυγδάλου
1/4 της κούπας πολτό μπανάνας ή πουρέ μήλου
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ
1/2 κούπα σταφίδες
2 κουταλιές φυστικοβούτυρο
1/4 της κούπας μέλι
40 γραμμ. τριμμένη μαύρη σοκολάτα 70% κακάο
Επικάλυψη
1/2 κούπα Ινδική καρύδα
1/2 κούπα ψιλοκομμένοι ανάλατοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια κλπ)
1/4 κουταλάκι κανέλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά, το γάλα αμυγδάλου, το μέλι, το φυστικοβούτυρο και τον πολτό μπανάνας. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, τις νιφάδες βρώμης, το γάλα σε σκόνη, τα αμύγδαλα, τον λιναρόσπορο, την κανέλα, το τζίντζερ, τις σταφίδες και την σοκολάτα. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε. Σιγά σιγά προσθέτουμε την ινδική καρύδα και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα ορθογώνιο πυρέξ ή ταψάκι 30cmx20cm απλώνουμε διαφανή μεμβράνη και απλώνουμε το μείγμα να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Καλύπτουμε το μείγμα με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά περίπου μέχρι να σφίξει.
Όταν σφίξει αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια.
Για την επικάλυψη σε ένα μπολ ανακατεύουμε ινδική καρύδα, ψιλοκομμένους ανάλατους ξηρούς καρπούς και κανέλα.
Πασπαλίζουμε
τις μπάρες και τις τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη. Διατηρούνται στο ψυγείο για
1-2 βδομάδες.
Διατροφική Αξία
Για 30 μικρές μπάρες:
35 γραμμ./μπάρα
Με επικάλυψη αμύγδαλα
Θερμίδες: 138
Λιπαρά: 7,4 γραμμ.
Χοληστερόλη: 6mg
Νάτριο: 24mg
Υδατάνθρακες: 11,5 γραμμ.
Φυτικές ίνες: 3,9 γραμμ.
Ζάχαρη: 5,4 γραμμ.
Πρωτεϊνη: 6,6 γραμμ.
Ασβέστιο: 5%
Βιταμίνη C: 1%
Σίδηρος: 8%
Με επικάλυψη καρύδια
Θερμίδες: 142
Λιπαρά: 7,9 γραμμ.
Χοληστερόλη: 6mg
Νάτριο: 24mg
Υδατάνθρακες: 11,4 γραμμ.
Φυτικές ίνες: 3,9 γραμμ.
Ζάχαρη: 5,3 γραμμ.
Πρωτεϊνη: 6,7 γραμμ.
Ασβέστιο: 4%
Βιταμίνη C: 1%
Σίδηρος: 8%
* Οι τιμές είναι από το caloriecount
πηγή: http://www.enter2life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου