Αντιµετωπίστε τις ηµικρανίες





Έχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή ευθύνεται σε µεγάλο ποσοστό (20-40%) για την εκδήλωση ηµικρανίας, καθώς υπάρχει µια µεγάλη λίστα τροφών που ενοχοποιούνται για την εκδήλωσή της.

Βασικότερες αιτίες ηµικρανιών που σχετίζονται µε τη διατροφή

Εξαντλητικές δίαιτες
H κρίση ηµικρανίας επιδεινώνεται από την έλλειψη τακτικών γευµάτων, καθώς και από οποιαδήποτε απότοµη ή εξαντλητική δίαιτα. Aυτό συµβαίνει γιατί η πείνα µπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιµία (χαµηλά επίπεδα σακχάρου στο αίµα), η οποία οδηγεί ουσιαστικά στην έναρξη πονοκεφάλων.

Αφυδάτωση
Έχει παρατηρηθεί ότι άτοµα που δεν λαµβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες νερού αντιµετωπίζουν περισσότερο συχνά πονοκεφάλους και ηµικρανίες. Eπιπλέον, τα αλκοολούχα ποτά, ο καφές και το τσάι µπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Mη ισορροπηµένη διατροφή
Συνήθως η διατροφή που είναι υψηλή σε πρωτεΐνες και χαµηλή σε υδατάνθρακες ευνοεί την εµφάνιση ηµικρανίας.

Τροφές που περιέχουν γλουταµινικό µονονάτριο
Έχει διαπιστωθεί ότι το γλουταµινικό µονονάτριο, ένα ενισχυτικό γεύσης που χρησιµοποιείται σε πολλά εστιατόρια (ιδιαίτερα στην παρασκευή κινέζικων φαγητών) ή και σε πολλά επεξεργασµένα τρόφιµα, έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί ηµικρανίες σε ευπαθή άτοµα.

Τροφές που περιέχουν καφεΐνη
H υπερκατανάλωση καφεΐνης ή ακόµα και η απότοµη απεξάρτηση από αυτήν µπορεί επίσης να πυροδοτήσει µια κρίση, και αυτό γιατί η καφεΐνη έχει αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες. Τρόφιµα και ροφήµατα που περιέχουν καφεΐνη είναι φυσικά ο καφές, το µαύρο τσάι, τα αναψυκτικά τύπου cola και η σοκολάτα.

Τροφές που περιέχουν τυραµίνη
Tρόφιµα που δεν είναι φρέσκα ή φρεσκοµαγειρεµένα έχουν µεγαλύτερη ποσότητα τυραµίνης (μονοαμίνη με αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες). • Πολύ ώριµα τυριά (π.χ. τσένταρ, µοτσαρέλα, παρµεζάνα, ροκφόρ, γραβιέρα, κασέρι, προβολόνε, µπρι, καµαµπέρ, έµενταλ, γκούντα) περιέχουν την ουσία τυραµίνη, η οποία σχετίζεται µε τις ηµικρανίες σε ποσοστό 15%. • Φασόλια και κουκιά περιέχουν τυραµίνη. • Mπανάνες, σύκα και σταφίδες (παραγινωµένα) περιέχουν τυραµίνη.

Πρόσθετα τροφίµων
H τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάµη, που κυριαρχεί στα προϊόντα light, περιέχει  φαινυλαλανίνη και έχει συσχετιστεί µε ηµικρανίες σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης. Tα νιτρώδη συντηρητικά που περιέχονται σε τροφές (µπέικον, σαλάµια, λουκάνικα), συντηρηµένα κρέατα ή ψάρια (καπνιστό κρέας, σολοµός) και προ-µαγειρεµένα τρόφιµα συνδέονται επίσης µε τις ηµικρανίες.

Κόκκινο κρασί
Tο αλκοόλ έχει αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες, ενώ το κόκκινο κρασί περιέχει επιπλέον και φαινολικά φλαβονοειδή (όπως και το τσάι), που ευθύνονται για τις ηµικρανίες.
Πώς µπορούµε να προλάβουµε µια κρίση ηµικρανίας
  • Aποφεύγουµε τις τροφές στις οποίες έχουµε διαπιστώσει ότι έχουµε ευαισθησία.
  • Λαµβάνουµε τακτικά γεύµατα στη διατροφή µας.
  • Aποφεύγουµε οποιαδήποτε εξαντλητική δίαιτα αδυνατίσµατος.
  • Πίνουµε άφθονο νερό (2 λίτρα ηµερησίως).
  • Περιορίζουµε (όχι πλήρης στέρηση) τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη και  αλκοόλ.
  • Έχει βρεθεί ότι τα λιπαρά ψάρια βοηθούν στην πρόληψη των ηµικρανιών. Έρευνα στις Hνωµένες Πολιτείες έδειξε ότι τα συµπληρώµατα ιχθυελαίων µείωσαν στο µισό τις κρίσεις ηµικρανίας και ελάττωσαν την έντασή τους.
  • Ελέγχουµε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίµων για ορισµένα «E» (νιτρώδη και νιτρικά άλατα).
  • Mπορούµε να λαµβάνουµε προληπτικά συµπληρωµατικές δόσεις βιταµίνης B2 και µαγνησίου, αφού πρώτα µιλήσουµε µε τον γιατρό µας.


    (π.χ. τσένταρ, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ροκφόρ, γραβιέρα, κασέρι, προβολόνε, μπρι, καμαμπέρ, έμενταλ, γκούντα) 
     (παραγινωμένα) 
    (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ) 
     αλλά και κινέζικα φαγητά εστιατορίου που ενδεχομένως περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) 
     κρέατα, αλλαντικά, hotdogs και κρέατα που περιέχουν νιτρώδη συντηρητικά
     στα προϊόντα διαίτης (light) 
     τύπου cola 
    (κυρίως κόκκινο κρασί, μπίρα και σαμπάνια) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Διατροφή,Υγεία και Άθληση © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair