Κάνω προπόνηση με βάρη για όγκο (αύξηση μυϊκού ιστού), να πάρω συμπλήρωμα πρωτεΐνης, αμινοξέων ή δεν τα χρειάζομαι;


Τον τρόπο χρήσης των συμπληρωμάτων διατροφής τον μαρτυρά η ίδια η λέξη. Συμπληρώνουν την διατροφή ενός ανθρώπου, όταν αυτή για διάφορους λόγους δεν είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι λοιπόν, και τα συμπληρώματα πρωτεϊνών είναι απαραίτητα μόνο όταν δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες ενός οργανισμού μέσα από τη διατροφή. Υπάρχει ένα όριο απορρόφησης των πρωτεϊνών, ακόμη και για τους αθλητές, το οποίο ανέρχεται, σε επαγγελματίες αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα δύναμης, σε 1,6γρ πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.
 
Βέβαια, κανένας ερασιτέχνης ασκούμενος στο γυμναστήριο δεν έχει τέτοιες ανάγκες. Ακόμα και σε περίοδο προπόνησης με στόχο αύξηση μυϊκού όγκου οι ανάγκες του δεν ξεπερνάνε τα 1,4γρ ανά κιλό σωματικού βάρους. Μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης από αυτή, δεν θα επιφέρει μεγαλύτερη αύξηση μυϊκού ιστού. Ίσα ίσα που αν γίνουν υπερβολές και η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι πολύ αυξημένη μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στα νεφρά.

Τρόφιμα όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, γάλα, αυγά είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης και μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες σου. Ενας πολύ μικρός αριθμός αθλητών έχει αυξημένες ανάγκες για πρόσληψη πρωτεΐνης. Γι' αυτό είναι σκόπιμη η σχετική αύξηση της πρόσληψής της μέσω της διατροφής.

Η μέγιστη αυτή ποσότητα, δηλαδή τα 1,4γρ ανά κιλό σωματικού βάρους, μπορεί να καλυφθεί από ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής από κάποιον διαιτολόγο.

Οσον αφορά τα αμινοξέα, δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι η λήψη συμπληρωμάτων κάποιων συγκεκριμένων αμινοξέων μπορεί να αυξήσει τον μυϊκό όγκο ή να βελτιώσει την απόδοση αν ο αθλητής λαμβάνει πλήρη και ισορροπημένη διατροφή.  

Αν παρ’ όλα αυτά, κάποιος αθλητής δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε πρωτεΐνες μέσα από τη διατροφή του, τότε είναι προτιμότερο να πάρει συμπλήρωμα πρωτεΐνης παρά συμπλήρωμα αμινοξέων.

πηγή: http://www.mednutrition.gr
          http://www.menshealth.gr

1 σχόλια:

 

Διατροφή,Υγεία και Άθληση © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair