, ,

Αρώνια:το "superfood" κατά της κυτταρίτιδας

Η αρώνια (και αρωνία, αγγλικά: chokeberries) είναι φυλλοβόλος θάμνος της οικογένειας Ροδίδες, ιθαγενής της ανατολικότερης Βόρειας Αμερικής που απαντάται κυρίως σε υγρά δάση και σε έλη. Το γένος συνήθως θεωρείται ότι περιλαμβάνει 2 είδη ή 3 , ένα από τα οποία καλλιεργείται και στην Ευρώπη.Ένας τέταρτος τύπος που καλλιεργείται με την ονομασία Aronia θεωρείται ότι είναι ένα ενδογενές υβρίδιο, είναι η Sorbaronia mitschurinii.

Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό και για τροφή. Οι καρποί μπορούν να φαγωθούν ωμοί, ωστόσο συχνότερα γίνεται επεξεργασία σε αυτούς. Η γεύση του είναι στυφή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή κρασιού, μαρμελάδας, παγωτού, τσαγιού, μπίρας, σιροπιού, χυμού, ορεκτικών και αλκοολούχων ποτών με εμποτισμό.

Καλλιεργείται και στην Ελλάδα σε περιοχές όπως η Πιερία (Άγιος Αθανάσιος), στη Φθιώτιδα και στις Σέρρες.

Έκτός απο τις φαρμακευτικές τις ιδιότητες (αντιοξειδωτικό,αντιφλεγμονώδες) τελευταίες έρευνες του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου απέδειξαν οτι βοηθάει σημαντικά και στη μείωση της κυτταρίτιδας στους γλουτούς.Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν το λίπος υπερσυγκεντρώνεται στον λιπώση ιστό και ως συνέπεια διογκώνει τα λιπώδη κύτταρα.Έτσι προσδίδει στο δέρμα μια όψη "φλοιού πορτοκαλιού".


Βασιζόμενοι πως καταναλώνοντας φρούτα που περιέχουν ανθοκυανίνες (όπως η αρώνια) διεγείρεται η λειτουργία των τριχοειδών αγγείων καθώς και μεγαλώνει η παροχή αίματος μέσω αυτών, με συνέπεια την καλύτερη λειτουργία των λιπωδών κυττάρων, διενεργήθηκε μια έρευνα. Έδωσαν  σε ένα δείγμα πλήθους 29 γυναικών ηλικίας 25-48 ετών με κυτταρίτιδα επιπέδου 2, να καταναλώσουν καθημερινά 100ml χυμού αρώνιας συγκεκριμένης μάρκας για 90 μέρες.


Πριν και μετά την έρευνα οι επιστήμονες "σάρωσαν" μέσω μηχανήματος υπερήχων τον υποδόριο λιπώδη ιστό των γυναικών που έλαβαν μέρος στον έρευνα. Παρατήτησαν στο τέλος της έρευνας οτι είχε βελτιωθεί και η όψη του δέρματος αλλα και μειώθηκε το υποδόριο λίπος στο συγκεκριμένο σημείο. (Οι μετρήσεις έγιναν την πρώτη, την 45η και την 90ή ημέρα)


Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι πως "τα αποτελέσματα που εκλήφθησαν απο τη μελέτη, μας δείχνουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα των ανθοκυανινών,που βρίσκονται στο χυμό της αρώνιας, ως προς τη βελτίωση της μορφολογίας του δέρματος και του υποδόριου ιστού στις περιοχές με κυτταρίτιδα, σε in vivo πειραματική διαδικασία". Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις υπόλοιπες ευεργετικές ιδιότητες των ανθοκυανινών, και ανοίγουν νέους δρόμους τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταπολέμηση του "εφιάλτη" πολλών γυναικών, της κυτταρίτιδας.

Πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24433076
          el.wikipedia.org

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Διατροφή,Υγεία και Άθληση © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair