Η ευεργετική δράση των ω3 λιπαρών οξέων και πως να επωφεληθείτε



Τα λίπη, αποτελούν το ένα από τα τρία μακρο-θρεπτικά συστατικά, γνωστά για τις επιζήμιες ιδιότητες τους στον οργανισμό, με πρωταγωνιστή την αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση συνεπάγεται δυσλιπιδαιμικές και διάφορες άλλες μεταβολικές επιπλοκές, καθώς και εμφάνιση παχυσαρκίας.
iStock_000003921666XSmall
Τα λίπη, χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την χημική τους σύσταση. Έτσι έχουμε:
-τα λίπη που είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή και επικίνδυνα για τον οργανισμό, όπως τα κορεσμένα που προέρχονται από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης
-τα trans λιπαρά που υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως σφολιάτες, μπισκότα κ.α.
-τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στο ελαιόλαδο και τέλος
-τα πολυακόρεστα που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, στα θαλασσινά , στους ξηρούς καρπούς και σε διάφορα έλαια.
omega3-post-partum-depression
Ο οργανισμός, αδυνατεί να συνθέσει όλες τις ομάδες λιπαρών οξέων και ιδιαίτερα τα ω3 λιπαρά οξέα (γι αυτό και ονομάζονται απαραίτητα). Έτσι, η μόνη λύση είναι η εισαγωγή τους στον οργανισμό εξωγενώς, μέσω της τροφής δηλαδή.
Τροφές πλούσιες σε ω3 πολυακόρεστα λιπαρά, είναι τα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά. Λέγοντας λιπαρά ψάρια, αναφερόμαστε στο σολομό, τις σαρδέλες, τον τόνο (ιδιαίτερα τον φρέσκο), το σκουμπρί, την τσιπούρα, τον κολιό και τη ρέγγα.
Το ΕΡΑ (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και το DHA (εικοσιδιπεντανοϊκό οξύ) είναι τα πιο γνωστά ω3 λιπαρά οξέα. Αυτά ευθύνονται για τη σύνθεση ειδικών ουσιών όπως οι προστιγλαδίνες, οι θρομβοξάνες και οι λευκοτριένες που βρέθηκε ότι συμβάλλουν αρνητικά στη δημιουργία αθηρωματογόνου πλάκας. Χαρακτηριστικό είναι πως οι ιδιότητες αυτές χαρακτηρίζουν μόνο τη δράση των ω-3 λιπαρών οξέων και όχι των συγγενών τους ω-6 λιπαρών οξέων.
Η γνώση για την τόσο ωφέλιμη δράση τους, έχει προκύψει από μελέτες παγκόσμιας κλίμακας, που ξεκίνησαν την δεκαετία του '70 και αποκάλυψαν πως οι Εσκιμώοι στην Γροιλανδία, κατέχουν το χαμηλότερο ποσοστό καρδιακών παθήσεων στον κόσμο. Το παράδοξο είναι πως ενώ καταναλώνουν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες λιπών και χοληστερόλης, τα κρούσματα αθηρωσκλήρωσης είναι ελάχιστα. Η ανάλυση των διατροφικών τους συνηθειών έδειξε πως η κατανάλωση λιπών προερχόμενα από τα ψάρια, ξεπερνάει το 20% της ημερήσιας ενεργειακής κάλυψης. Επιπλέον έρευνες που ακολούθησαν, απέδειξαν ξεκάθαρα την αντιθρομβωτική δράση των ω3 λιπαρών οξέων των ψαριών.
tablete_ulei_peste
Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να τονιστεί είναι πως: η χορήγηση συμπληρωμάτων με υψηλής καθαρότητας ω3 λιπαρά οξέα για 3 τουλάχιστον μήνες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» και ολικής χοληστερόλης στο αίμα , ενώ η χορήγηση 2-4 γραμμαρίων υψηλής καθαρότητας ω3 λιπαρών οξέων μέσω συμπληρώματος διατροφής μπορεί να μειώσει κατά 25% τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Αυτό συνεπάγεται τη μείωση σε σημαντικό βαθμό του κινδύνου αθηρωμάτωσης, βάσει των τελευταίων δεδομένων που παρουσιάστηκαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Ερευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα.
Καταλήγοντας συμπεραίνουμε πως τα ω3 λιπαρά οξέα, πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής σας διατροφής μιας και γιατί πέρα από τις αντιθρωμβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχουν, μπορούν να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στην βελτίωση του επιπέδου της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Η δράση τους είναι αποτελεσματικότερη ακόμη και από τη χρήση της ασπιρίνης, πάνω από όλα με πολύ πιο φυσικό, ασφαλή τρόπο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Διατροφή,Υγεία και Άθληση © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair