Πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας


Τα τελευταία χρόνια γίνεται τεράστιος λόγος, κυρίως για ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, την πρωτεΐνη και για το πόση ποσότητα χρειάζεται κανείς όταν θέλει να χάσει βάρος, όταν αθλείται και όταν θέλει να αυξήσει τον μυϊκό του όγκο. Επιπλέον, η πρωτεΐνη πρωταγωνιστεί, σε πληθώρα διάσημων και μη διαιτών που υπόσχονται ταχεία απώλεια βάρους, απλά αφαιρώντας τους υδατάνθρακες από τη διατροφή. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες σε πρωτεΐνη.
Οι καθημερινές πρωτεϊνικές απαιτήσεις ενός υγιούς ενήλικα κυμαίνονται σε 0,8-1gr/kg σωματικού βάρους, όπου το ποσό αυτό προσαρμόζεται, ώστε να μην αποδίδει λιγότερο από το 15% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνει καθημερινά. Έτσι ένας υγιής άντρας, βάρους 75 κιλών που γυμνάζεται λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα, πρέπει να παίρνει το πολύ 75 γρ. πρωτεΐνης καθημερινά και όχι παραπάνω. Σε περίπτωση που η σωματική δραστηριότητα είναι εντονότερη, δηλαδή έως 5 φορές την εβδομάδα από μια ώρα την φορά, οι ημερήσιες πρωτεϊνικές απαιτήσεις αυξάνονται σε 1,1-1,3 γρ/κιλό σωματικού βάρους ανάλογα με την ένταση της αερόβιας άσκησης αλλά κυρίως της αναερόβιας, δηλαδή της άσκησης με βάρη. Τέλος, στις περιπτώσεις, όπου η άσκηση είναι πολύ έντονη, δηλαδή τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα και διάρκειας μεγαλύτερης των 2 ωρών, καθώς και στην περίπτωση που ακολουθείται κάποιο πρόγραμμα αύξησης του μυϊκού όγκου, τότε η απαίτηση σε πρωτεΐνη, μπορεί να φτάσει και τα 1,5-1,8 γρ./κιλό σωματικού βάρους.
Η πρωτεΐνη αποτελεί το κύριο δομικό υλικό των μυών, για το λόγο αυτό σε περίπτωση που δεν γυμνάζεστε, απαιτείται η παραπάνω ποσότητα απλά για να καλυφθούν οι καθημερινές φθορές του οργανισμού σας και για να διατηρηθεί το σώμα σας σε ισορροπία (ισοζύγιο αζώτου). Όταν, όμως, η σωματική δραστηριότητα είναι έντονη και ακολουθείτε κάποιο ειδικό πρόγραμμα αύξησης μυϊκού όγκου, τότε οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται και γι' αυτό αυξάνονται και οι ανάγκες του σε πρωτεΐνη. Μέσα από ένα ισορροπημένο και σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο, μπορούν να καλυφθούν οι παραπάνω ανάγκες χωρίς την χορήγηση συμπληρωμάτων, όπως είθισται στα γυμναστήρια, αφού για να μεταβολιστούν οι πρωτεΐνες απαιτούνται και άλλα θρεπτικά συστατικά και κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπου δρουν ως μεταβολικά ένζυμα.
okddfds
Όπως συμβαίνει με όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λίπος, πρωτεΐνη), έτσι και η πρωτεΐνη όταν προσλαμβάνεται σε περίσσεια, μετατρέπεται σε λίπος. Επιπλέον, η διάσπαση της πρωτεΐνης σε αμινοξέα και η εκ νέου χρησιμοποίησή της από τον οργανισμό γίνεται στο συκώτι. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί ενέργεια για να γίνει και προκαλεί την απελευθέρωση ενός μεγάλου ποσοστού θερμότητας, αυξάνοντας τη θερμογένεση και συνεπώς την ταχύτητα απώλειας βάρους. Βέβαια, η υπερπρόσληψη πρωτεΐνης πέρα από την μετατροπή της σε λίπος έχει και άλλο μειονέκτημα και μάλιστα σοβαρό, αφού για να αποβληθεί από τα νεφρά, σχηματίζεται μια τοξική ουσία, η ουρία και έτσι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην νεφρική λειτουργία όπως πέτρες στα νεφρά και αύξηση του ουρικού οξέος, ιδιαίτερα σε άτομα με υπάρχουσα επιβαρυμένη νεφρική ή ηπατική λειτουργία.
3ok
Συνεπώς, όσο αφορά την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης ισχύει το «παν μέτρον άριστον». Η ποσότητα της πρωτεΐνης και η διάρκεια μιας πρωτεϊνικής δίαιτας όταν αυτή επιβάλλεται, πρέπει να καθορίζεται από ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο και ποτέ αυτοβούλως γιατί ο κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά. Μην ξεχνάτε πως οι τροφές είναι φάρμακα που μπορεί να σας θεραπεύσουν, αλλά μπορεί να αποβούν καταστροφικές για την υγεία σας όταν δεν καταναλώνονται σωστά.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Διατροφή,Υγεία και Άθληση © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair