Ανησυχία με το "ακρυλαμίδιο" αμυλούχων τροφών


Την ανησυχία σχετικά με την ουσία ακρυλαμίδιο, που παράγεται σε τρόφιμα όπως πατάτες ή δημητριακά, όταν παρασκευάζονται σε υψηλή θερμοκρασία, "αναζωπυρώνουν" οι συστάσεις της υπηρεσίας τροφίμων της Βρετανίας προς εταιρείες παραγωγής τροφίμων.

Η βρετανική υπηρεσία εντόπισε υψηλά επίπεδα της ύποπτης ουσίας σε 13 προϊόντα μεταξύ των οποίων πατατάκια, στιγμιαίος καφές και μπισκότα, χωρίς ωστόσο να συστήνει στους καταναλωτές την αποφυγή των συγκεκριμένων προιόντων. Σε ανάλογες συστάσεις έχει προχωρήσει και ο ΕΦΕΤ στην Ελλάδα, έπειτα από ελέγχους σε ελληνικές εταιρείες, με τον διευθυντή των εργαστηριακών ελέγχων του ΕΦΕΤ κ. Μπερμπερη να διευκρινίζει: "Εχουμε καταφέρει να τροποποιήσουμε βιομηχανικές πρακτικές με αποτέλεσμα να έχουν ελαττωθεί τα επίπεδα ακρυλαμιδίου. Οι μέσοι όροι των ελληνικών αντίστοιχων τροφίμων είναι χαμηλότεροι από αυτούς της υπόλοιπης Ευρώπης, όπως προκύπτει από εργαστηριακά αποτελέσματα".

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το προιόν που εμφανίζει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου είναι τα πατατάκια στα οποία, το 2010, ανιχνεύθηκε μέγιστη τιμή 4.804 μικρογραμμαρίων ανα κιλό ενώ η ενδεικτική τιμή είναι τα 900 μικρογραμμάρια. Έλεγχοι σε εστιατόρια εντόπισαν τηγανητές πατάτες με μέγιστη τιμή 1.377 μικρογραμμάρια ανά κιλό ενώ η ενδεικτική τιμή είναι 600.

Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν θεσπιστεί ανώτατα όρια για τις συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα, από την Ευρωπαική επιτροπή ή την ευρωπαική αρχή ασφάλειας τροφίμων.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος αναφέρει ότι το 90% των ερευνών ήταν αρνητικές και δεν ενοχοποιήσαν τίποτε και τονίζει: "Μία ακόμη ελπίδα ότι θα βρίσκαμε έναν παράγοντα που να υπάρχει στο περιβάλλον και ειδικότερα στη διατροφή μας και μπορεί να ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση και κατά συνέπεια να τον αποφύγουμε, δεν ευωδόθηκε, δεν έχουμε τέτοιες σοβαρές ενδείξεις".

Ο καθηγητής Βιοχημείας - Χημείας Τροφίμων Νικόλαος Ανδρικόπουλος εξηγεί ότι μετά έρευνα που έγινε στο εργαστήριο έχει δείξει ότι ανά τον κόσμο ο μέσος όρος που παρατηρείται σε διάφορα τρόφιμα είναι 60 μικρογραμμάρια, π.χ. σε μια μερίδα πατάτες. "Ο ανθρώπινος οργανισμός αντέχει και μπορεί να μεταβολίσει γύρω στα 200 μικρογραμμάρια καθημερινά σε ένα μέσο σωματικό βάρος 75 κιλών", επισημαίωνει.

Τα ερωτήματα για την ασφάλεια των προιόντων που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου, άρχισαν να τίθενται πριν από 10 χρόνια, όταν σε πειράματα που έγιναν στη Σουηδία, αρουραίοι εμφάνισαν καρκίνο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τριχόπουλο ωστόσο, οι συγκεντρώσεις της ουσίας που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα ήταν 1000 φορές υψηλότερες σε σχέση με τα τρόφιμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Διατροφή,Υγεία και Άθληση © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair