Συνέντευξη με τον διατροφολόγο της Liverpool FC, Dr. James Morton.


Ο James Morton είναι λέκτορας στο μεταβολισμό της άσκησης και στην αθλητκή διατροφή και εργάζεται στο σύλλογο δύο μέρες την εβδομάδα ως μέρος μιας νέας εταιρικής σχέσης μεταξύ LFC και John Moores University.

Μπορείτε να μας δώσετε μια γενική εικόνα των ευθυνών σας στο Λίβερπουλ και τυπικά τις ώρες εργασίας σας;
 
James Morton: Ασχολούμαι κυρίως συμβουλευτικά συνήθως μία έως δύο ημέρες την εβδομάδα είτε με την πρώτη ομάδα ή ομάδες ακαδημία. Κύριοι σκοποί μου είναι οι ακόλουθοι:

  1. Σχεδιασμός καθημερινoού μενού για τις ημέρες προπόνησης και τις ημέρες των αγώνων με στόχο την εξασφάλιση ότι όλα τα παρεχόμενα διατροφικά στοιχεία (υδατάνθρακες,πρωτεΐνες,ιχνοστοιχεία,βιταμίνες) είναι επαρκή για τη μέγιστη προσαρμογη  στην προπόνηση, την απόδοση και την ανάκτηση μετά την προπόνηση ή τον αγώνα. 
  2. Σχεδιασμός εξατομικευμένων διατροφικών προγραμμάτων για τους παίκτες ανάλογα με το στόχο του καθενός, π.χ. παίκτες που μπορεί να επιθυμούν να χάσουν σωματικό λίπος ή αύξηση της μυϊκής μάζας.
  3.  Ανάπτυξη και εφαρμογή τόσο εξατομικευμένου όσο και ομαδικού προγράμματος με βάση καποια συμπληρώματα διατροφής για την προπόνηση και τους αγώνες. 
  4. Εφαρμογή ενός γενικού εκπαιδευτικού προγράμματος για το προσωπικό και τους παίκτες για την αθλητική διατροφή που κυμαίνεται από τις ακαδημίες  εως τους παίκτες της πρώτης ομάδας.
Είναι μια αρκετά πρόσφατη εξέλιξη για μια ομάδα να έχει διατροφολόγο στο team της; Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ή προπονητές που άνοιξαν το δρόμο;

James Morton: Ήδη εργάζομαι από το 2010, οπότε αυτή είναι η τέταρτη σεζόν μου στην ομάδα της Liverpool. Οι περισσότεροι κορυφαίοι σύλλογοι απασχολούν σήμερα έναν διαιτολόγο, αν και είναι συνήθως για συμβουλευτικό ρόλο.  

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που έχουν ανοίξει το δρόμο για την ύπαρξη διαιτολόγου, αν και αυτό που καθορίζει την ύπαρξη μου στην ομάδα της Liverpool είναι οι σχέσεις της ομάδας με το John Moores University. Αυτό εξασφαλίζει ότι έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις εργαστήριο παγκόσμιας κλάσης, αλλά, επίσης, ότι το σύνολο των πρακτικών μας είναι βασισμένο στις πιο πρόσφατες έρευνες και τεχνικές που υπάρχουν.

Η διατροφή είναι ίσως ένα από τα τελευταία στοιχεία της αθλητικής επιστήμης όπου το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε μαζί του. Το ποδόσφαιρο κυρίως βασίζεται στην έμφυτη ικανότητα του καθενός, και γι αυτό είναι συχνά δύσκολο να μετρηθεί η εξέλιξη που μπορεί να έχει κάποιος παίκτης σε σχέση με άλλα αθλήματα που βασίζονται περισσότερο στη διατροφή όπως τα αθλήματα μεγάλων αποστάσεων, στη πυγμαχία ή το ράγκμπι για παράδειγμα.  

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι έχω δει σίγουρα μια αλλαγή νοοτροπίας ώστε να συμπεριληφθεί η αθλητική επιστήμη και η διατροφή στα πλαίσια της γενικότερης λειτουργίας του ποδοσφαίρου.Η αθλητική διατροφή σίγουρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. 


Πώς τα διαιτολόγια που καθορίζονται διαφέρουν από παίκτη από παίκτη; Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα από την τρέχουσα ομάδα του Λίβερπουλ;

 James Morton: Ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκονται και την εθνικότητα, κάποιοι παίκτες μπορεί να χρειαστεί να χάσουν σωματικό λίπος, να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα, να βελτιώσουν τις διατροφικές συνηθειές τους (π.χ. το ωράριο, το μέγεθος της μερίδας και την επιλογή των τροφίμων), ή ίσως ένας συνδυασμός όλων αυτών.
 
Οι νεότεροι παίκτες που έρχονται στην ομάδα είναι συχνά σε διαφορετικό επίπεδο σε σχέση με τους μεγαλύτερους, όπως επίσης έχουμε συχνά το σενάριο όπου οι παίκτες αντιμετωπίζουν μακροχρόνιο τραυματισμό. Η προσέγγισή μας είναι να εξασφαλιστεί ένα γενικευμένο σχέδιο διατροφής που είναι επιστημονικά ορθό, αλλά στη συνέχεια και πάλι να παρέμβουμε με εξατομικευμένο πλάνο, όπου χρειάζεται.

Οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν ένα αυστηρό πρόγραμμα και όταν βρίσκονται εκτός του πλαισίου του club-προπονήσεων; Υπαρχει κάποιος σχεδιασμός για αυτό το σκοπό;

 James Morton: Για τους παίκτες με συγκεκριμένους στόχους, υπάρχει εξατομικευμένο πλάνο για να ακολουθήσει όταν τελειώσει η προπόνηση και πάνε σπίτι τους. Στη τελική, πρόκειται για μια εκπαίδευση και μια ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ μας ώστε να τηρηθούν όλα σωστά-που στην πάροδο του χρόνου, πιστεύω ότι το έχουμε επιτύχει.

Παρ 'όλα αυτά, το να υιοθετήσουν οι παίκτες καλές συνήθειες όταν είναι μακριά από το πλαίσιο της προπόνησης-αγώνα είναι ίσως το πιο δύσκολο μέρος της δουλειάς.

Αυτό συμβαίνει κυρίως με τους νεότερους παίκτες που ίσως να μην είχαν την εμπειρία για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις τους. Αντίθετα, έχουμε μερικούς φανταστικούς  επαγγελματίες οι οποίοι είναι πολύ πειθαρχημένοι,και περισσότερο από όλους ο αρχηγός Steven Gerrard.



  
Τι θα μπορούσε να φάει ένας παίκτης της Liverpool εδώ στο προπονητικό κέντρο;
 
 James Morton:Συνήθως έχουν πρωινό μεταξύ 8.45-09.15πμ. Έμφαση δίνουμε στην υψηλή ποσότητα υδατάνθρακα και μέτρια πρόσληψη πρωτεϊνών. Ένα τυπικό πρωινό μπορεί να είναι ένα μπολ με δημητριακά που έχει υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης (βρώμη,μούσλι,ολικής άλεσης).  
Μένουμε μακριά απο την κατανάλωση Corn Flakes και Frosties . Μπορεί να συμπληρώσουμε με ένα τόστ με φέτες ολικής αλέσεως.Για την απαραίτητη πρωτεΐνη, αυγά ποσέ, για παράδειγμα, ή κρύο κρέας όπως καπνιστός σολομός ή φέτες ζαμπόν.  
 
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της προπόνησης διασφαλίζουμε ότι η ενυδάτωση κατα τη διάρκειά της είναι η κατάλληλη. Μετά την προπόνηση θα έχουν κάποιο είδος συμπληρώματος πρωτεΐνης,πριν πάνε για το μεσημεριανό γεύμα το οποίο περιέχει υδατάνθρακες.
 
 
 
Τί γίνεται τη μέρα του αγώνα;Τί έχει το μενού;
 
James Morton:Τρώνε τρεις ώρες πριν από τον αγώνα και η έμφαση δίνεται στην υψηλή  ποσότητα υδατάνθρακα όπως τα ζυμαρικά , οι πατάτες , και κάποια μορφής πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο ή σολομό . Ορισμένοι παίκτες μπορεί να μην αρέσκονται σε ένα βαρύ γεύμα πριν από τον αγώνα και θα μπορούσε να φάνε κάτι διαφορετικό, όπως τα δημητριακά . Όσο είμαστε ευχαριστημένοι με τους υδατάνθρακες , αυτό είναι το μόνο που μετράει . Τους δίνουν διαφορετικές επιλογές και οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν .
 
Και μετά τον αγώνα;
James Morton:Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο σημαντικά διατροφικά σημεία για έναν ποδοσφαιριστή-αθλητή, ειδικά σε ένα σύλλογο όπως η Liverpool που παίζει τρία παιχνίδια την εβδομάδα.Αμέσως μετά τον αγώνα στα αποδυτήρια θα υπάρχουν πολλά ποτά ανάκτησης (ισοτονικά) και σνακ, όπως πατάτες , φέτες πίτσα και φρέσκα φρούτα . Πρέπει να φορτίσουν τον οργανισμό τους με υδατάνθρακες στο σωστό χρόνο.

 
Μήπως υπάρχουν και κάποιοι ιδιότροποι...;
 
 James Morton:Δεν είναι ιδιότροποι, αλλά ίσως θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του καθενός.Μπορεί σε κάποιους π.χ. να μην αρέσουν τα αυγά. Θα μπορούσαμε να του προτείνουμε κάτι εναλλακτικό όπως καπνιστό σολομό ή σκουμπρί.
 
 
 
Πόσο στενά συνεργάζεστε με τον προπονητή της ομάδας Brendan Rodgers σχετικά με τα διατροφικά θέματα; Απο την πρώτη στιγμή ήταν γνώστη της σημαντικότητας του τομέα της διατροφής;
 
 
James Morton: Ο Brendan Rodgers έχει πολύ προχωρημένο σκεπτικό γενικότερα, και αγκαλιάζει το έργο του συνόλου του προσωπικού της αθλητικής επιστήμης. Είναι πολύ ανοιχτός σε νέες ιδέες και δεκτικός σε οποιαδήποτε αλλαγή. Όπως αναφέρθηκα πριν, αυτή είναι σίγουρα η καλύτερη εποχή που ήμουν εδώ από την άποψη οτι οι παίκτες αγκαλιάζουν ό, τι προσπαθούμε να επιτύχουμε.  
 
Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στον επαγγελματισμό που ο προπονητής συμπεριφέρεται στο σύλλογο καθώς και το εξαιρετικό team επάνω στο τομέα της αθλητικής επιστήμης και της ιατρικής που έχουμε.
 

 
Δουλεύεις και στη ακαδημία,έτσι δεν είναι;

James Morton:Πολλοί από τους παίκτες της ακαδημίας δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως , έτσι η κύρια πρόκληση είναι να τους βοηθήσω στη σωστή ανάπτυξη. Σε συζητήσεις που έχω κάνει με αυτούς τους παίκτες δεν είναι πάντα ενήμεροι για τα ζητήματα αυτά. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες ακόμα,σχετικές με τη διατροφή,που πρέπει να τους δωθούν. 
 
 


Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε έναν ανερχόμενο ποδοσφαιριστή-αθλητή που αναζητεί να μεγιστοποιήσει τις επιδόσεις του ή της;
 
James Morton: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι ανερχόμενοι παίκτες όπως και οι ερασιτέχνες είναι ότι δεν προετοιμάζονται σωστά για τα παιχνίδια,όσον αφορά την εξασφάλιση της σχετικής περιεκτικότητας των γευμάτων σε υδατάνθρακες την ημέρα πριν από τα παιχνίδια και πριν τον αγώνα.

Επιπλέον, οι παίκτες αποτύχγχάνουν να ανακτήσουν γρήγορα μετά τα παιχνίδια την ποσότητα ενέργειας (υδατάνθρακα) που απώλεσαν με την κατανάλωση γεύματος  πάρα πολύ αργά μετά τα παιχνίδια, αλλά και τη μη κατανάλωση οποιασδήποτε πρωτεΐνης, η οποία προάγει την αποκατάσταση των μυών. Ως εκ τούτου, πολλοί παίκτες θα κουράζονται κατά το δεύτερο εξάμηνο αγώνων και μπορεί συχνά να δυσκολεύονται να ανακάμψουν από τα παιχνίδια.
 
Οι παίκτες της ομάδας έρχονται σε σας για κάποιες συμβουλές;Έχετε κάποια παραδείγματα; 
 
James Morton: Ασφαλώς! Το να μιλάω με τον κάθε παίκτη ξεχωριστά είναι ένα από τα κύρια μέρη της δουλειάς μου. Όπως είπα και πριν, οι συζητήσεις αυτές μπορούν να επικεντρώνονται στη βελτίωση της σύστασης του σώματος, τη βελτίωση της επίδοσης την ημέρα του αγώνα  ή την ανάκτηση από τα παιχνίδια, όπως επίσης καταστρώνοντας μαζί διατροφικές στρατηγικές σε περιόδους τραυματισμού.

Οι παίκτες μπορούν ακόμη και να ζητήσουν συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να αγοράσουν απο το σούπερ μάρκετ! Αυτές οι στιγμές,όταν βλέπεις ιδαίτερα οτι μετά τις συμβουλές υπάρχει βελτίωση στο τομέα που ήθελες,είναι η σημαντικότερη επιβράβευση.
 
 
Τέλος, πώς καταλήξατε να ασκείται αυτό το επάγγελμα και τι συμβουλές μπορείτε να δώσετε σε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει παρόμοια πορεία;
 
James Morton:Πρώτα απ 'όλα , ένα καλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο είναι αναγκαίο . Εγώ προσωπικά έχω αποκτήσει BSc πάνω στην επιστήμη του αθλητισμού αρχικά και συνέχισα με διδακτορικό στο μεταβολισμό σε σχέση με την άσκηση . Είμαι, επίσης,  λέκτορας και ερευνητής στο Liverpool John Moores University , το οποίο σημαίνει ότι είμαι αρκετά τυχερός διότι διεξάγονται ερευνητικές μελέτες τις οποίες εφαρμόζω άμεσα στις ομάδες που εργάζομαι.
Δε θα μπορούσε ο καθένας να έχει αυτή την ευκαιρία να συμμετάσχει στην έρευνα , αλλά θα ήθελα  να τονίσω τη σημασία του να μείνουν ενημερωμένοι σχετικά με νέες έρευνες και επιστημονικά ευρήματα. Άρχισα τη δουλειά μου με αθλητές δουλεύοντας εθελοντικά σε μια σειρά από αθλήματα , και τελικά η εμπειρία μου τόσο στην έρευνα όσο και την πρακτική εφαρμογή με έκανε να είμαι έτοιμος να ασχοληθώ με περισσότερους αθλητές υψηλού επιπέδου .
Εκτός από ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο , θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές τους δεξιότητες, έτσι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με ανθρώπους σε μια σειρά από διαφορετικές καταστάσεις που μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές προσωπικότητες . Τέλος , δεν πρέπει ποτέ να νομίζουν ότι "τα ξέρουν όλα" και να προσπαθούν να βελτιώνονται συνεχώς τις γνώσεις τους .
Έχω δημοσιεύσει περίπου 50 επιστημονικά άρθρα και έχω σχεδόν 10 χρόνια εμπειρία από τη συνεργασία με τους αθλητές και,ακόμα και σήμερα,μερικές ημέρες ξυπνάω νιώθοντας οτι δε ξέρω τίποτα ! Μια άλλη ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε αναπόφευκτα σημαίνει ένα άλλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί !
 
          http://www.liverpoolfc.com 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Διατροφή,Υγεία και Άθληση © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair